Jarruhuolto

Jarrut kuuluvat auton tärkeimpiin turvavarusteisiin. Siksi niiden pitää olla aina kunnossa. Jarrujen toimivuus testataan myös katsastuksessa. Meillä jarrujen korjaukset ovat tuttua työtä. Uusimme jarrulevyt, –palat ja muut jarrujen osat tarvittavilta osin laadukkailla varaosilla.

Autoissa käytetään pääasiallisesti kahden tyyppisiä jarruja: levyjarruja sekä rumpujarruja. Levyjarrut ovat rumpujarruja tehokkaammat ja uusissa henkilöautoissa käytetäänkin useimmiten niitä. Lisäksi nykyautojen jarrut ovat lähes poikkeuksetta kaksipiirijarruja. Tämä tarkoittaa sitä, että yhteen jarrupiiriin kuuluu autossa vain kaksi pyörää, jolloin jarrupiirin vikaantuessa toiset kaksi pyörää jarruttavat edelleen normaalisti. Turvallisuutta lisäävät myös lukkiutumattomat eli ABS-jarrut, jotka säilyttävät tiukassakin jarrutuksessa auton ohjattavuuden. Jarrun osia ovat esimerkiksi jarruhihnat, jarrukengät, jarruletkut, jarrulevyt. jarrurummut, jarrusatulat, jarrupalat sekä jarrusylinterit.

Autoissa on myös seisontajarru, jonka tarkoituksena on pitää auto paikoillaan sen ollessa pysäköitynä. Henkilöautoissa seisontajarrulla tarkoitetaan yleensä käsijarrua ja se vaikuttaa joko etu- tai taka-akseliin. Käsijarru on uusissakin autoissa yleensä rumputyyppinen.