Ilmastointihuolto

Ilmastointi lisää ajomukavuutta ja näin ollen myös parantaa turvallisuutta. Sopiva lämpötila sekä ilmankosteus vaikuttavat kuljettajan ajokykyyn ja vireystilaan. lmastointijärjestelmän huoltoa valmistajat suosittelevat yleisesti 24kk tai 36kk välein riippuen valmistajasta. Meiltä saat ilmastointihuollon autoon kuin autoon.

Ilmastointilaitteen toiminta

Ilmastointilaite on kehitetty vähentämään ja poistamaan kosteuden ja kuumuuden vaikutuksia ja samalla puhdistamaan auton sisäilmaa. Auton ilmastointi on suljettu järjestelmä, jossa kylmäaine kiertää kompressorin avulla. Kylmäaine kuljettaa järjestelmän sisällä lämpöä auton sisältä keulan lauhduttimeen, jossa se jäähtyy. Jäähtynyt aine johdetaan takaisin auton sisälle höyrystimeen, Käytännössä sisätilaan puhallettavasta ilmasta imetään lämpö pois. Lämmennyt kylmäaine kulkeutuu takaisin kiertoon.

Miksi ilmastointilaite kannattaa huoltaa

Suljettu järjestelmä ei pysy täysin suljettuna. Uusistakin laitteista karkaa vuosittain n.10-15 % kylmäainetta. Siksi ilmastointilaitteille suositellaan vuosittaista huoltoa. Syy vuotoon voi olla käyttämättömyys. Laitteen tiivisteet vaativat ilmastoinnin käyttöä vähintään kerran kuukaudessa ja tämä ei suomen sääolosuhteissa normaalisti onnistu lämpötilan ollessa noin 6kk vuodesta pakkasen puolella. Ilmastointi kääntyy pois päältä automaattisesti noin 2-5 asteessa, riippuen laitteesta. Laite sisältää kaasumaista ainetta, ja kun sitä ei käytetä lainkaan, tiivisteet kuivuvat ja kaasua vuotaa pikkuhiljaa pois. Suuret lämpötilan vaihtelut, tärinät ja moottorin liikkeet aiheuttavat sen, että paineessa oleva kaasumainen kylmäaine ei välttämättä pysy järjestelmän sisällä. Kun kylmäainemäärä vähenee, kompressori käy tiheämpään kuin siihen olisi tarvetta. Se taas lisää polttoaineen kulutusta. Huonokuntoinen järjestelmä käyttää moottorin tehoja suotta. 

Ilmastointilaitteen huolto on luvanvaraista toimintaa, meillä on TUKESin kylmälaitteiden huoltoon oikeuttava pätevyys.